Отворено писмо организационом одбору филателистичке изложбе СОФИЗ I

У целости преносимо обраћање Александра Крстића, потпредседника СФС, члана савета атестатора при СФС и члана међународног жирија FIP-a:

Poštovane kolege,

Izneo bih svoje zapažanje u vezi završene filatelističke izložbe „SOFIZ I“. Izložba je pripremljena i postavljena odlično, lako i pregledno je bilo moguće pratiti izloške po klasama, sastav izložaka je bio začuđujuće dobar i interesantan, posebno što smo imali priliku da vidimo i nekoloko novih izložaka što je svakako osveženje u ovim teškim vremenima.

Žiri je doneo ispravne odluke (poene, medalje) vrlo korektno, pokazujući veliko znanje i izbalansiranost u odnosu na celu izložbu što svakako nije bio lak posao, pa izlagači sa ponosom mogu primiti osvojene medalje (u elektronskom obliku).

Jedina zbirka koja odudara od  ispravne ocene žirija je Serbija u 19. veku Dr. R. Talovića. Ova zbirka je ocenjena sa nerealnom i netačnom po poenima VISOKOM velikom pozlaćenom medaljom, 85 poena. Verovatno je žiri ocenjivao zbirku blagonaklono znajući da je doktor iz Švajcarske na svetskim izložbama za svoju predfilateliju dobijao velike zlatne medalje ali ova zbirka je u klasi tradicionalne filatelije i pored brojnih nedostataka u tretmanu, retkostima i znanju ima veoma ozbiljnu zamerku : izložena su i opisana 5 kompletnih falsifikata koji su uočljivi vrlo lako kao i nekoliko nezupčanih maraka kojima su zubi odstranjeni pa su i to vrsta falsifikata vitr. II desna marka.

Počeću od I vitrine 10 list marka grbuša sa falsifikovanim žigom,

12 list I vitrine 10 p „Bečka“ falš marka sa falš žigom, opisan kao Šabac a žig je Salaš,  falš, iz mnogo kasnijeg perioda.

9. list II vitr. PARF 2 pare marka falsifikat,

10 list II vitr. sve tri donje marke falsifikati IV vitr.

12 list Milan 40 p zup. 12 : 12 poznati falsifikat označen od izlagača kao retkost iz Brodbekove zbirke. ??!!

Naravno pored zamerki za loš naslovni list, za neodgovarajući tretman i za ne izbalansiranost izdanja, samo deo zadnje vitrine za sva izdanja od 1880 do 1900 samo 8 listova a izdanje Milana 1869-1879 pet vitrina – 60 listova. OVA ZBIRKA PO PRAVILIMA IZLAGANJA I PO PRAVILIMA FIP-a je trebala biti DISKVALIFIKOVANA. Žalosno je što na srpskoj izložbi zbirka Srbije od poznatog srpskog izlagača ne vredi učešća ni na Madagaskaru gde niko ne zna filatelističku materiju Srbije. Uz pohvalu organizatoru i žiriju, nažalost provukao se jedan crv koj bi mogao da zagadi celu našu filateliju, pa zato vrlo nerado skrećem pažnju posebno budućim sakupljačima i izlagačima – nemojte gledati ovu zbirku ovako se ne pravi ni jedan tradicionalni izložak, naučite da razlikujete falsifikate od originala jer se za svaki falsifikat oduzima 5 poena i javno se objavljuju u komisiji za borbu protiv falsifikata. Molim da ovo moje pismo OBJAVITE NA SAJTU SFS-a.

Sa drugarskim pozdravom

Aleksandar Krstić

Potpredsednik Saveza filatelista Srbije

Član međunarodnog FIP žirija

Atestator za područje Srbije

Можда ће Вам се свидети и :

BALKANFILA XIX
СОФИЗ I

Занимљиве Вести

Menu