SOFIZ 1, Serbian National Philatelic Exhibition

I am delighted to be informed that the Union of Philatelists of Serbia will be holding a National Virtual Exhibition, with international participation from 7 to 14 in December 2020. With Exhibits from eight countries, and Webinars for Collectors, it promises to be an excellent event. In the troubled and uncertain times, it is so essential that National Federations and Philatelic Societies provide avenues for collector dialogue, displays and Exhibition. I know Serbia has a long and honoured tradition of collecting an philatelic excellence. This is not the First World Virtual Exhibition in 2020 and I am sure that it will not be the last. I warmly extend my very best wishes to all exhibitors. I thank invited exhibitors for submitting their Exhibits for the added enjoyment of the public. The note that Jury is of a very high standard, and I’m sure will be very generous and provide additional supportive comments for all entrants.
I congratulate the Union of Philatelists of Serbia for their initiative. I am sure that all Serbian collectors will welcome it.
I wish the Exhibition every success. Please enjoy the scholarship that is presented by this opportunity.
And finally, a very Merry and Holy Christmas to you and your loved ones.

Bernard Beston
FIP President

Prvom SOFIZ-u na put

Naravoučenje darvinistične nauke je da ko se ne prilagodi taj izumre.  Pred tim izazovom stoji ove godine ceo svet. Pandemija virusne zaraze C0VID-19 dramatično je promenila naše mogučnosti komuniciranja, putovanja i druženja, da ne govorimo o uticaju na privredu i stvaranja nove vrednosti od koje svi živimo. U organizovanjoj filateliji osim istraživanja i publiciranja glavna manifestacija su izložbe – nacionalne i međunarodne. U 2020 godini planirano je bilo mnogo izložbi a koje su sve po redu bile ili odgođene ili otkazane. U proleće se već ispostavilo da će se bolest savladati tek sa vakcinom a to znaći mesece i mesece života u izolaciji. Ono, što je tehnologija več omogućavala ali nije bilo nužno te se sporo uvodilo, brzo se počelo upražnjavati – rad od kuće, video konferencije, virtualni svet u mnogim aspektima. Najinovativniji organizatori u filateliji so se isto tako prihvatili posla sa ciljem da organizuju virtualnu izložbu. Sem Talijana, koji su to već godinama upražnjavali, virtualnu izložbu ove godine pripremili su u Španjolskoj (EXFILNA) i u Nemačkoj (NAPOSTA) – obadvije kao nacionalne.

SOFIZ 1 – prva srpska virtualna izložba je na ovaj način treća u pandemičnoj godini ali prva sa internacionalnim učešćem. Pregled raspisanih takmičarskih klasa i veliki broj prijavljenih eksponata pokazuje da se radi o vrlo velikoj izložbi sa kompletnim asortimanom.  Sa velikim interesovanjem pratimo taj poduhtvat koji je će organizatorima dati nova saznanja i iskustva, a izlagaćima dati podršku tj. mogučnost da pokažu svoje izloške i dobiju koristni feed-back od žirije za daljni rad. Inovativni poduhvat u regiji Jugoistočne Evrope je podrška i filateliji u širem smislu – tako za pojedine filatelističke federacije kao i nacionalne pošte. Naime kontiuniurana aktivnost podržava interesovanje za filateliju – sakupljanje i izlaganje a pošti prodaju noviteta. Tradicionalni filatelisti imaju strah da će umanjkanje bliskih kontakata smanjiti saradnju između filatelista, dilera i poštanskih uprava, kao i negativno uticati na podršku istih realnim i po sredstvma zahtevnijim izložbama.  No, smo u situaciji bez alternative. Ali – uoćiti ćemo i prednosti virtualnih izložbi – izlošci će biti dulje vremena na raspoloženju za posmatranje i studij tako žirije kao i publike.  I  to iz domaće radne sobe. Prateća predavanja umesto u nekoj sali uz izložbu će biti na raspoloženju putem interneta. Nit izlagać nit pratioci neće biti fizički u istom gradu i zemlji! Iz svih razloga naša želja je da se zarazna bolest savlada i da se vratimo što prije u normalni život.  I da se opet sretnemo sa starim prijateljima na nekoj od budućih filatelističkih izložbi. COVID-19 svakako menja naš život, neće biti više onakav kakav je bio pre nje. To znaći i da će biti još virtualnih izložbi.

Organizatori SOFIZ-a postavljaju kamen temeljac za buduću platformu naših izlagačkih susreta, čestitam im i želim sve uspehe u realizaciji poduhvata.    

Igor Pirc

Sekretar FEPA

Menu