СВЕТСКА ФИЛАТЕЛИСТИЧКА ИЗЛОЖБА У ВУХАНУ

У склопу обележавања 70. годишњице оснивања Народне Републике Кине у Вухану је од 11.06. – 17.06.2019. године одржана светска филателистичка изложба CHINA 2019 у организацији свих кинеских филателистичких федерација, заједно са State Post Bureau Народне Републике Кине, народном Владом провинције Хубеи и кинеском Поштанском групацијом. Изложба је одржана под окриљем FIAP (Federation of Inter-Asian Philately) и под патронатом FIP.

Вухан је велики град на обали реке Јангце и у великој мери је изграђен у последњих 50 година, иако има много дужу историју. Са 10 милиона становника, развијеном индустријом и 40 универзитета, град се и даље развија и расте великом брзином.

Изложба је одржана у огромном комплексу који чине хотел и изложбене дворане, уз учешће излагача из 85 земаља који су у такмичарском делу изложили колекције на близу 3.450 витрина, док су у ревијалном делу колекције биле изложене на више од 1.200 витрина. Такође, било је изложено и 145 експоната у класи литературе.

У такмичарском смислу, изложба је обухватила 14 класа филателије. Поред традиционалних FIP текмичарских класа, на овој изложби су први пут на FIP нивоу представљене разгледнице као експериментална излагачка класа.

Великом златном медаљом награђено је 40 колекција, док је 111 освојило златну медаљу.

Наша земља се представила колекцијама шест излагача од којих су се две колекције такмичиле у класи „Поштанска историја“, једна колекација у класи „Традиционална филателија“, једна колекција у класи „Модерна филателија“, три колекције у класи „Једна витрина“ и два експоната у класи „Литература“.

Постигнути су следећи резултати:

Презиме и име излагачаНазив колекцијеБрој бодоваОсвојена медаља
Антић  ПредрагThe Kingdom of Serbia91Златна
Боричић  АлександарPartisan censored mail and civil mail of Yugoslavia 1941-194785Велика позлаћена
Боричић  АлександарThe Postal History of Montenegro 1799-191685Велика позлаћена
Милић  ВладимирSerbia – Personalized Postage Stamps73Сребрна
Бараћ ГоранRepublic of Srpska – Local Issue Doboj62
Влајнић БорисTravelling Post Office Cancellations in Bosnia and Herzegovina 1890-191880
Тангл ИванPeterwardein in the Prestamp Philately 1771-185083
Радовановић  МиланBulgarian Occupation of Serbia in Great War (Postal History) – Silent Witness82Велика позлаћена
Филателистичко друштво Бања ЛукаFakes and Forgeries in Philately of Bosnia and Herzegovina 1879-191880Велика позлаћена

Треба истаћи да су се Кинези својим гостопримством и љубазношћу још једном доказали као традиционално добри домаћини и учинили да сви учесници понесу кући најлепше утиске.

Зоран Степановић

српски национални комесар

Можда ће Вам се свидети и :

EFIRO 2019
„МИЛАНЧИЋИ“ – 150 ГОДИНА ОД ШТАМПАЊА

Занимљиве Вести

Menu